miercuri, 14 aprilie 2010

Cum sa alegem cariera potrivita?


Alegerea unei meserii este unul din momentele dificile din viata noastra a tinerilor.
In general specialistii ne sfatuiesc pentru a preveni un potential esec in cariera ,sa optam pentru o meserie pentru care exista cautare pe piata dar acesta nu este singurul criteriu de alegere.
In mod normal atunci cand alegem cariera trebuie sa tinem cont intr-o mare masura si de calitatile,aptitudinile pe care le avem deoarece este important sa ne placa ceea ce facem.
Teoretic este corect dar practic?
Posibilitatile pe care le ofera Romania pe piata muncii sunt putine iar potentialii angajatori ,in mare parte tin cont de gradul de rudenie sau "spaga" materiala oferita de tanarul interesat de job.De multe ori am invatat ca in viata trebuie sa avem speranta dar si rabdare.Speranta avem cu totii dar rabdarea este un sentiment cam greu de stapanit.
Inca din gimnaziu eram convinsa ca voi urma Facultatea de Drept dar in liceu m-am razgandit optand mai mult spre jurnalism.
Pentru ambele am primit recomandarea sa renunt intrucat nesiguranta locului de munca dupa absolvire,planeaza din ce in ce mai mult.Domeniile cautate pe piata munci ar fi : IT , Finante-banci si medicina , insa nu ma regasesc sub nici o forma.
Am ales pentru liceu profilul uman (inca activez in clasa a XI a)si sunt hotarata sa continui si la facultate,dar in momentul de fata sunt dezorientata si nu stiu care va fi finalitatea deciziei mele in ceea ce priveste cariera.
M
a puteti ajuta cu sfaturi,pareri,recomandari !

6 comentarii:

  1. Pey, cel mai important este sa faci ce iti place, pentru ca astfel ai s ainveti cu drag si ai sa te documentezi mult astfel devenind bun la cela....Cel ami ok ar fi sa te gandesti exact ce ai vrea s afaci si ...sa te apuci pe treaba inca de pe acum.

    RăspundețiȘtergere
  2. Uite sa iti zic cate ceva despre mine. In clasa a9a am intrat la un alt profil din greseala. Dar am ales sa nu ma transfer la ce vroiam eu fiindca colectivul era prea unit (la inceput) si asta a fost prostia. La facultate ma gandesc sa dau la Jurnalism..pe cand eu habar n-am :)) Dar o fi astea surprizele pe care ti le rezerva viata? Take care:D

    RăspundețiȘtergere
  3. ti-am dat niste sfaturi pe blogul ala al meu, ala.. :))

    aici ai link: http://mirawrcea.blogspot.com/2010/04/cariera-biancai.html

    RăspundețiȘtergere
  4. Dacă nu îţi place ce faci, o să te chinui toată viaţa. Gândeşte-te că o să îţi petreci cel puţin 8 ore pe zi la serviciu, ar fi un chin să faci ceva ce nu ţi se potriveşte.

    RăspundețiȘtergere
  5. blogul asta e mistooo :D

    RăspundețiȘtergere
  6. Asemeni hainelor pe care le porti sau limbajului pe care il folosesti, aspectul general al biroului tau ii ajuta pe ceilalti sa-si faca o idee despre tine, despre firea ta si despre gusturile tale.

    RăspundețiȘtergere